Ο.Υ.Δ.Ε. ΜΚΟ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Μ.Κ.Ο.

ORGANIZATION SUPPORT SECOND CHANCE N.G.O.


Η πολιτική του Ο.Υ.Δ.Ε ΜΚΟ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ


– Το κλείσιμο μιας επιχείρησης και η χρεοκοπία είναι κάτι το φυσιολογικό και όχι συνώνυμο με την απάτη

– Γενικά, οι αποτυχόντες επιχειρηματίες μαθαίνουν από τα λάθη τους και είναι καλύτεροι

– Ο στιγματισμός αποτρέπει τους αποτυχόντες να αναπτύξουν τις αυξημένες τους δυνατότητες

– Μια πολιτική δεύτερης ευκαιρίας θα ήταν επωφελής για την οικονομία της ΕΕ

Ο στιγματισμός αντιμετωπίζεται με:

1. Την αλλαγή νοοτροπίας: να βελτιωθεί η δημόσια εικόνα μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης. Να τονισθούν τα οφέλη ενός νέου ξεκινήματος μέσω ενημερωτικών εκστρατειών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να παίξουν ρόλο ώστε να αποσυνδεθούν οι έννοιες της πτώχευσης και της απάτης.

2. Ρόλος της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας. Οι νομοθεσίες των κρατών μελών να μην αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο όλους τους επιχειρηματίες ανεξάρτητα από το αν χρεοκόπησαν δολίως ή όχι. Πρέπει λοιπόν αυτές να προστατεύουν καταλλήλως τα συμφέροντα όλων των μερών και συγχρόνως να αποδέχονται τη δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα. Η νομοθεσία περί πτωχεύσεων πρέπει να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ δόλιας και μη δόλιας χρεοκοπίας. Όσες επιχειρήσεις δεν χρεοκοπούν δολίως πρέπει να λαμβάνουν επίσημη απόφαση δικαστηρίου που τις κηρύσσει μη δόλιες και συγγνωστές, να προβλέπεται από τη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας έγκαιρη απαλλαγή από τα υπολειπόμενα χρέη βάσει ορισμένων κριτηρίων, να περιορισθούν οι νομικοί περιορισμοί ή η αφαίρεση δικαιωμάτων κα.

3. Ενεργή υποστήριξη στις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν. Να προσφέρεται έγκαιρη και οικονομικά προσιτή υποστήριξη στις βιώσιμες επιχειρήσεις για να περιορισθούν στο ελάχιστο οι περιπτώσεις αφερεγγυότητας. Να αξιοποιηθούν πλήρως οι ευκαιρίες δικτύωσης που προσφέρει η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές οργανώσεις επιχειρήσεων. Οι περί αφερεγγυότητας νομοθεσίες πρέπει να προβλέπουν τη δυνατότητα για αναδιάρθρωση και διάσωση αντί να εστιάζουν μόνο στην εκκαθάριση.

4. Ενεργή υποστήριξη σε όσους ξεκινούν για δεύτερη φορά. Οι αρμόδιες αρχές να διαθέτουν επαρκή οικονομικά μέσα σε όσους ξεκινούν και πάλι καταργώντας τους φραγμούς για την πρόσβασή τους σε προγράμματα δημόσιας χρηματοδότησης των νέων επιχειρήσεων. Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αναθεωρήσουν την ιδιαίτερα επιφυλακτική τους στάση απέναντι σε όσους ξεκινούν για δεύτερη φορά.  Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις που δεν πτώχευσαν δόλια δεν αναφέρονται στους καταλόγους αυτών που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια. Να προσφέρεται σε όσους ξεκινούν για δεύτερη φορά επαρκής ψυχολογική και τεχνική υποστήριξη καθώς και ειδική κατάρτιση και προπαίδευση.

Αντικείμενο των κύριων δραστηριοτήτων εκπροσώπησης συμφερόντων που ασκεί ο οργανισμός:

* ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΥΣΜΕΝΕΙΑ .  ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ“ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ” ΚΑΙ “ΝΕΑ ΑΡΧΗ”

* ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΥΣΜΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ.

* Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Η ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΠΟ ΒΑΣΕΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ πχ ΤΕΙΡΑΙΣΙΑΣ

* Η ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ, ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΑΥΣΗΣ  ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

* ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

* ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

* ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Περιγραφή κύριων Υπηρεσιών

* ΘΕΜΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ – ΔΑΝΕΙΩΝ & ΟΦΕΙΛΩΝ

Ρυθμίσεις,   Καταγγελίες, Εξω-Δικαστική Επίλυση, Συμβιβασμός,

Έλεγχος Συμβάσεων, Δικαστική-Νομική Παρέμβαση,Αξιώσεις

*ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.»

*ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΟΡΙΑ

* ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ – ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ

Διαδικασίες Ν/Σ Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών

*ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

*ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ

* ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ  – ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

① Ο, Ο.Υ.Δ.Ε. ΜΚΟ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ή ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ή ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ/ΦΟΡΕΑ

② Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Ο.Υ.Δ.Ε. ΜΚΟ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ  ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ – ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ,  ΔΩΡΕΕΣ  και  ΧΟΡΗΓΙΕΣ

③ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ο.Υ.Δ.Ε. ΜΚΟ ΕΙΝΑΙ 5 ΜΕΛΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

④ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΩΓΟ ΜΕΛΟΣ ΜΕ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ.  ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΣ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΟΣ   ΤΟΥΣ  ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ Ο.Υ.Δ.Ε. ΜΚΟ

⑤ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ Ο.Υ.Δ.Ε. ΜΚΟ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ . ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ή ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ Ο.Υ.Δ.Ε. ΜΚΟ ή ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ( ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ, κ.α.) ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΡΟ-ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗ ΧΡΕΩΣΗ –ΑΜΟΙΒΗ. ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΣΥΝΤΑΣΕΤΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΔΙΔΕΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΦΣ

Αθήνα , 2010

Για το Δ.Σ. του ΟΥΔΕ ΜΚΟ ©

www.oyde.org https://oyde.wordpress.com