To νομοσχέδιο για την πτώχευση των φυσικών προσώπων – Ρύθμιση οφειλών


Εντός των ημερών θα φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη τo νομοσχέδιο για την πτώχευση των φυσικών προσώπων, το οποίο αφορά νοικοκυριά και επαγγελματίες που βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον φυσικά αποδεικνύεται ότι η αδυναμία τους είναι πραγματική και όχι δόλια.

Οι τράπεζες έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για το σχέδιο, τόσο για την ουσία του όσο και, κυρίως, επειδή φοβούνται ότι αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος θα παρατηρηθεί κύμα απροθυμίας πληρωμής δόσεων από οφειλέτες δανείων που σήμερα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εύκολα ή δύσκολα. Οι τελευταίοι είτε θα βρουν αφορμή για να μην πληρώσουν είτε θα θεωρήσουν ότι πλέον αποτελούν… εξαίρεση και θα σταματήσουν να είναι συνεπείς, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους. Κάθε καταναλωτής-δανειολήπτης θα μπορεί να προσφύγει μόνο μία φορά στο Ειρηνοδικείο, πληρώνοντας τουλάχιστον το 10% των οφειλών σε μηνιαίες δόσεις για τέσσερα χρόνια, ενώ η πλήρης απαλλαγή από τις οφειλές προβλέπεται μόνο για ορισμένες κατηγορίες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Το μέτρο δεν αφορά τους εμπόρους, ούτε και μπορεί να συμπεριλάβει διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους προς το Δημόσιο και εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρώτο βήμα για τη ρύθμιση είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με μεσολάβηση από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, από Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού που θα λειτουργεί σε κάθε νομαρχία, από εγκεκριμένες ενώσεις καταναλωτών ή και από δικηγόρους.

Αν δεν ευδοκιμήσει, τότε η υπόθεση παραπέμπεται στο Ειρηνοδικείο, το οποίο κατ΄ αρχήν επιδιώκει εκ νέου εξωδικαστικό συμβιβασμό με συναίνεση των πιστωτών που καλύπτουν το 51% των απαιτήσεων και αν αποτύχει τότε ξεκινά η δικαστική ρύθμιση.

Τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο, αλλά με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με τα άλλα δάνεια, καθώς προβλέπεται ότι ως τη συζήτηση της αιτήσεως ρύθμισης θα εκτοκίζονται με το συμβατικό επιτόκιο και θα εξυπηρετούνται με δόση ενήμερης οφειλής. Αντίθετα, στα άλλα δάνεια η οφειλή παγώνει και τα διωκτικά μέτρα αναστέλλονται από την κοινοποίηση της αιτήσεως.

Υπό προϋποθέσεις, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία του την κύρια κατοικία, αναλαμβάνοντας με ευνοϊκό επιτόκιο για χρονικό διάστημα ως 20 χρόνια την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οφειλέτες με αιφνιδιαστική αδυναμία πληρωμής μπορούν να πετύχουν με δικαστική απόφαση την αναστολή ως δύο χρόνια της εξυπηρέτησης των δανείων τους. Οι εγγυητές δανείων μπορούν επίσης να μπουν στη ρύθμιση, μόνον όμως με αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής του δανείου.

Για να διεκπεραιωθούν οι νέες υποθέσεις, εκτιμάται ότι πρέπει να προσληφθούν 100 ειρηνοδίκες επιπλέον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε η κυρία Κατσέλη στη Βουλή, το 2009 η πιστωτική επέκταση υποχώρησε σε 4% από 20% το 2008, ενώ κατακόρυφη είναι η άνοδος στα καθυστερημένα στεγαστικά, τα οποία σημείωσαν αύξηση κατά 54% από την αρχή του χρόνου, και ταυτόχρονα σε ποσοστό 70% έχουν αυξηθεί οι καθυστερήσεις των καταναλωτικών δανείων.

Ποιες περιπτώσεις αφορά η ρύθμιση
Ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 1 εκατ. ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα και δανειολήπτη και μάξιμουμ 3 εκατ. ευρώ ανά δανειολήπτη προς όλες τις τράπεζες.

Οσους έχουν οφειλές ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Ιανουαρίου 2008.

Οσους δανειολήπτες είναι ληξιπρόθεσμοι μετά την 1η Ιανουαρίου 2005, με τον όρο όμως ότι θα αποπληρώσουν ως τις 15 Απριλίου του 2010 το 10% της οφειλής χωρίς να υπολογίζονται τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού.

Οσους έχουν ενήμερες οφειλές αλλά μπορούν να «παγώσουν» το δάνειο για έναν χρόνο και να αποπληρώσουν με κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη του χρόνου.

Οσοι υπαχθούν στη ρύθμιση έχουν το δικαίωμα για δύο χρόνια να πληρώνουν μόνο τόκους και η αποπληρωμή του άληκτου κεφαλαίου να εξοφληθεί με χρονική παράταση μετά τη λήξη της συμβατικής διάρκειας του δανείου. Εχουν επίσης επιλεκτικά το δικαίωμα να επιμηκύνουν για τρία χρόνια τη διάρκεια του δανείου.

Το ΒΗΜΑonLine

Advertisements

One thought on “To νομοσχέδιο για την πτώχευση των φυσικών προσώπων – Ρύθμιση οφειλών

  1. Μέχρι και σήμερα, υπάρχει η δέσμευση της Κυβέρνησης για την είσοδο προς ψήφιση του Νομοσχεδίου με πιθανή ημεροχρονολογία 15 Μαίου 2010. Υπάρχει σχετικό άρθρο. Δυστιχώς παρα τα υποσχόμενα, τουλάχιστον στο θέμα αυτό, υπάρχει μόνο καθυστέρηση και αναβολή … Ας ελπίσουμε να τηρήσουν την υπόσχεση που αφορά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας με τεράστια προβλήματα.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s