Είναι Επικίνδυνο να Έχεις Δίκιο, Όταν η Εξουσία έχει Άδικο » Βολτέρος»


ΚΑΠΟΤΕ….

Ακούσαμε για Πρόγραμμα 100 ημερών που θα περιλάμβανε και  ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα…….. (βλ. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στις 20/09/2009).

Ακούσαμε για συγκυβέρνηση με τον λαό! …..

Διαβάσαμε τις ανακοινώσεις Σας….. με πλήρη κατανόηση στα προβλήματα…..


(απόσπασμα από ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ Απρίλιος 2009)

http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/a7d6a643-6c6b-47c2-9907-5fd3f7f1932d

Ημ. Δημοσίευσης : 08/04/2009 12:00

Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας, Τομέας Τύπου και ΜΜΕ

Πρόταση νόμου ΠΑ.ΣΟ.Κ. για μία «δεύτερη ευκαιρία» σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους. Συνεχίζουμε να ξεδιπλώνουμε το σχέδιό μας δίνοντας υπεύθυνες λύσεις σε πραγματικά, καθημερινά προβλήματα. Η εξωτερική μας πολιτική σε αποσύνθεση. Ζητάμε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

1. Το Μάιο του 2008, παρουσιάσαμε πρόταση νόμου για την προστασία των νοικοκυριών από τον υπερδανεισμό. Μία από τις διατάξεις της πρότασης νόμου (άρθρο 5) προέβλεπε την εισαγωγή στο πτωχευτικό μας δίκαιο μέτρων που δίνουν στους δανειολήπτες που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους, μια «δεύτερη ευκαιρία». Είναι μια σειρά μέτρων, τα οποία υπάρχουν σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που όμως δεν υπάρχουν στο ελληνικό πτωχευτικό Δίκαιο. Προτείναμε μάλιστα με την πρόταση νόμου τη σύσταση Επιτροπής, έτσι ώστε εντός εξαμήνου, μέχρι το τέλος του 2008, να ήμασταν σε θέση να προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Η κυβέρνηση που καταρρέει απέρριψε, φυσικά, την πρότασή μας τον Ιούλιο του 2008 γιατί ποτέ δεν νοιάστηκε για τον πολίτη. Επειδή, όμως, τα προβλήματα των  πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν πότε η σημερινή κυβέρνηση θα αποφασίσει να  δώσει τέλος στην ακυβερνησία, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε χθες προς διαβούλευση συνολική νομοθετική πρωτοβουλία (πρόταση νόμου) που θα ρυθμίζει τις οφειλές των υπερχρεωμένων καταναλωτών και θα δίνει διέξοδο σε χιλιάδες συμπολίτες μας που αυτή τη στιγμή δεν έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.

3. Οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι προτάσεις ευθύνης, είναι προτάσεις που δίνουν πραγματικές λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα γιατί προκύπτουν μέσα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για αυτό η επίσημη παρουσίαση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει την Τετάρτη 29 Απριλίου με την συμμετοχή όλων των κοινωνικών και θεσμικών φορέων και την Πέμπτη 30 Απριλίου θα την καταθέσουμε στη Βουλή.

4. Οι πολίτες θα χρειαστούν αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν,    αξιόπιστες, σοβαρές και υπεύθυνες λύσεις στα προβλήματά τους. Αυτή την ανάγκη θέλουμε να καλύψουμε από σήμερα, διότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.                Επαναλαμβάνουμε: κάθε πολίτης θα γνωρίζει επακριβώς τι έχει να περιμένει από μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ την ημέρα που θα προσέλθει να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές. Κάθε βδομάδα που περνά υλοποιούμε τη δέσμευσή μας.

Γιατί είναι κρίσιμης σημασίας η πρόταση νόμου που παρουσιάζουμε;

1. Από το 2003 μέχρι το 2008 τα χρέη των νοικοκυριών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένα 190% σε σχέση με το 2003. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, το ποσοστό των καθυστερούμενων οφειλών έχει αυξηθεί κατά 15%. Οι Έλληνες έχουν μετατραπεί από έθνος αποταμιευτών σε έθνος υπερχρεωμένων καταναλωτών

2. Η κυβέρνηση δεν άσκησε καμία εποπτεία στις Τράπεζες, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από καταχρηστικές πρακτικές και να επιβαρύνονται ακόμη και σήμερα από παράνομες και αδικαιολόγητες χρεώσεις.

3. Η καταρρέουσα κυβέρνηση γονατίζει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά που προσπαθούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Τα οδηγεί στο αδιέξοδο. Η πρωτοβουλία μας έρχεται λοιπόν να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, οι οποίοι αναζητούν μια διέξοδο από τα μεγάλα χρέη που έχουν επωμιστεί.

Μετά, στηρίξαμε αυτά που πιστέψαμε.

Εσάς…..

ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ… ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ… ΘΑ ΝΙΩΘΑΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟΥ… ΠΕΡΙ ΑΓΝΟΙΑΣ ΣΑΣ… ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ, ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΓΝΟΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ… ΕΧΕΤΕ ΣΑΦΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ… ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΤΕ ΕΥΘΥΝΕΣ…

Και ενώ περιμέναμε….. Και ενώ ελπίζαμε….. Και ενώ πιστέψαμε….. όλα αυτά σήμερα ανήκουν «στις ελληνικές καλένδες»…..

Χρόνια τώρα, ακούμε για φοροδιαφυγή, για άδεια ταμεία, σφίξε Ελληνικέ λαέ το ζωνάρι….. κάθε εντολή σε υπηρεσία ελέγχου, έχει πλέον τις αυστηρότερες ποινές για όλους μας.

Τελικά, μόνο οι Πολίτες Υπεύθυνοι για όλα!  Μόνο οι Πολίτες υπόλογοι σε όλα! Μόνο οι Πολίτες κατηγορούμενοι σε όλα!

Στις αίθουσες των Δικαστηρίων, όπου οι Δικαστές δικάζουν Επιχειρηματίες για οφειλές, έχουμε την αίσθηση ότι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου….. σε μία άλλη πραγματικότητα…..

Ξαφνικά (σαν να μην γνώριζαν….) θέλουν να βάλουν τους πάντες στη Φυλακή γιατί δεν είναι «σωστά» τακτοποιημένοι στα φορολογικά τους στοιχεία, στις δηλώσεις, στις υποβολές….. ακόμη και στις οφειλές τους! (σαφώς δεν αναφερόμαστε σε δόλιες πράξεις….. ούτε σε αθέμιτο πλουτισμό).

Κύριοι… λογικό είναι πλήθος συμπολιτών ΣΑΣ να μην είναι «σωστά» τακτο-ποιημένοι και ενήμεροι φορολογικά, όταν για τόσα χρόνια (όπως και εσείς άλλωστε παραδέχεστε) ζούσαν μέσα σε μία εικονική πραγματικότητα, με ψευδή στοιχεία και λανθασμένες πρακτικές αποφάσεων, υποδείξεων και μέτρων  «ΣΑΣ» !!!

Μα, «πάτε καλά» ???

Όταν επί χρόνια τώρα έχετε «σαρώσει» τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανόητα μέτρα και πρακτικές, έχετε «εξαφανίσει» κάθε ταμειακό υπόλοιπο από τα δημόσια ταμεία, έχει «παρελάσει» σχεδόν το σύνολο κάθε εμπλεκόμενου με δημόσιο βίο, από τις Ανακριτικές αρχές της χώρας για απολογίες οικονομικών εγκλημάτων……. εν τέλει η στάση σας και η διακυβέρνησή σας είναι φυλακή μόνον στους πολίτες  «ΣΑΣ» ???

Αίσθημα ντροπής, αίσθημα ευθύνης, αίσθημα ανθρώπινης κατανόησης, ΣΤΕΡΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ???

Οι τράπεζες κάνουν ότι θέλουν, με την ανοχή της Κυβέρνησης!

Οι εισπρακτικές εταιρείες συνεχίζουν το έργο τους…… να εκβιάζουν δηλαδή τους δανειολήπτες! Δικηγόροι τηλεφωνούν σε δανειολήπτες και τους απειλούν με εξώδικα και διαταγές πληρωμών. Ο δε Τειρεσίας Α.Ε. συνεχίζει να φακελώνει….

Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τα Επαγγελματικά, Επιχειρηματικά και Αγροτικά δάνεια (τέθηκε σε ισχύ από τις 26 Ιανουαρίου 2010), παρόλο που ο Νόμος αυτός είναι….. «νόμος για ρύθμιση…» (δεν ξέρετε τι ψηφίσατε….) στη Ρύθμιση αυτή, μπαίνει μόνο το 5% τον Δανειοληπτών, οι υπόλοιποι μένουν απ’ έξω..!  Ενώ οι Δανειολήπτες πήγαιναν στις Τράπεζες να καταθέσουν το αίτημα τους, οι Τράπεζες δεν έκαναν δεκτό το αίτημά αυτό με τη δικαιολογία ότι περίμεναν την εγκύκλιο από τις Διοικήσεις τους. Αυτή η απαράδεκτη στάση του Υπουργείου να μην επιβάλλει στην Ε.Ε.Τ την εφαρμογή του ΝΟΜΟΥ στάθηκε αφορμή, Επαγγελματίες και όχι μόνο, να χάσουν τα Σπίτια τους, την οικογενειακή τους γαλήνη, την ασφάλεια της οικογένειάς τους!

Από καταγγελίες που μας γνωστοποιούνται σχεδόν καθημερινά, πληρεξούσιοι  Δικηγόροι των Τραπεζών τηλεφωνούν και καθοδηγούν τους δανειολήπτες σε διακανονισμό, λέγοντας τους πως αν πληρώσουν το 50% της οφειλής τους, το υπόλοιπο θα τους χαριστεί! Κάποιοι δυστυχώς πείθονται, εξοφλώντας το 50% της οφειλής και ενώ περιμένουν μετά την κίνησή τους αυτή, να λάβουν την εξοφλητική απόδειξη… τελικά η Τράπεζα τους ενημερώνει πως δεν αναγνωρίζει τη ρύθμιση και κάνει απαιτητό όλο το ποσό!

Οι Εργαζόμενοι που λαμβάνουν το μισθό τους μέσω Τραπέζης (επειδή ο Εργοδότης τους έχει κάνει σύμβαση με αυτή), αν έχουν πάρει δάνειο από τη συγκεκριμένη Τράπεζα και προκύψει κάποια ληξιπρόθεσμη οφειλή, χωρίς να ερωτηθούν ή έστω να ενημερωθούν, η Τράπεζα προχωρεί άμεσα σε παρακράτηση μισθού!

Και τώρα, που σαφώς τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν περιμένουμε ξανά το επόμενο σωτήριο Νομοσχέδιο…… (ρύθμιση των Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών) ελπίζοντας στην πρακτική εφαρμογή του…. έστω και με εννέα μήνες καθυστέρηση!

Αν, και για ένα τεράστιο ποσοστό συμπολιτών μας (που εκτός τον άλλων, αντιμετωπίζουν κυρίως προβλήματα ψυχικής υγείας…..) οποιοδήποτε νομοσχέδιο, οποιαδήποτε υπόσχεση σχετικά με την καθημερινή αγωνία τους…… είναι πλέον απλά περιττή.

Μέχρι και σήμερα, προσπαθήσαμε σαν Ο.Υ.Δ.Ε ΜΚΟ να κρατήσουμε μία ήπια πολιτική λόγου απέναντι σ’ όσους μας ακολουθούν και μας παρακολουθούν.

Σήμερα ανεβάζουμε τους τόνους….. με ένα κοινό μέτωπο και με μία δυνατή ομάδα με κοινά προβλήματα.

Η δύναμη και η συσπείρωση των πολλών… (με τους αντίστοιχους τρόπους που μάθαμε από  τους «πολιτικούς») ίσως σας αναγκάσει να δώσετε σημασία στο λόγο μας…..

Ένα λόγο διαφορετικό απ’ τον δικό σας.

Ένα λόγο με προβλήματα που μας μοιράσατε, με την αγωνία που μας χαρίσατε και με την εικόνα της διάλυσης σε ότι δημιουργήσαμε 24ωρες μπροστά μας….

Σας Ευχαριστούμε για όλα αυτά.

Έγιναν δύναμη για μια Νέα Αρχή.

Έγιναν Απόφαση για την Δεύτερη Ευκαιρία μας.

Έγιναν ο θεμέλιος λίθος της  «ομάδας μας» !

Γιά κάθε ενδιαφερόμενο …

Σας περιμένουμε πλέον μαζί μας,  να γίνετε  μέλη του Ο.Υ.Δ.Ε. ΜΚΟ.

Φιλικά,

Στέφανος Ζωχιός

Εντεταλμένος Σύμβουλος Ο.Υ.Δ.Ε. ΜΚΟ

stefanos.zochios@oyde.org

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s