Υπο-Σύσταστη η “BAD BANK” υπερ-Τράπεζα που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια όλων των τραπεζών ?


Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει τη δημιουργία μίας πανελλαδικής bad bank, με τη μορφή εταιρείας διαχείρισης, η οποία θα αναλάβει όλα τα προβληματικά δάνεια.

Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετείται διπλός στόχος:
Να «σωθούν» αρκετά ακίνητα -κατοικίες και επαγγελματική στέγη- από τον αναγκαστικό πλειστηριασμό και να δοθεί στους ιδιοκτήτες τους μια δεύτερη ευκαιρία.
Να μεταφερθούν τα δάνεια αυτά από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που σήμερα είναι ως προβληματικά δάνεια, και να έχουν καθαρή εικόνα .
Οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί από την τρόικα στις συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο των «κακών» δανείων.
Θα πρέπει να αναφέρουμε για τις τράπεζες που έχουν σπάσει στα δύο ότι στο «κακό» κομμάτι έχουν μεταφερθεί τα προβληματικά δάνεια, και συγκεκριμένα τα στεγαστικά που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 180 μέρες καθώς και τα καταναλωτικά, επιχειρηματικά και δάνεια προς δημόσιες επιχειρήσεις.
Οι εκκαθαριστές που έχουν τοποθετηθεί σε αυτές τις «κακές τράπεζες» έχουν υποχρέωση εκ του νόμου να ρευστοποιήσουν την περιουσία.
Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να βγουν χιλιάδες κατοικίες, αγροτεμάχια και επαγγελματικά ακίνητα σε πλειστηριασμό.
Αν υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, οι δανειολήπτες αυτοί θα μπορούν είτε με ρύθμιση είτε με αναδιάρθρωση να σώσουν τα ακίνητά τους.
Η εταιρεία διαχείρισης, σύμφωνα με το πλάνο, πρόκειται να αγοράσει τα «κακά» δάνεια από τις συστημικές τράπεζες σε αντίτιμο ανάλογο με τις εγγυήσεις που τα συνοδεύουν. «Σίγουρα δεν θα τα αγοράσει στο 100% της αξίας τους ,θα αγοραστούν στο 50%, άλλα στο 30%, άλλα στο 15%».
Η άνοδος των «κόκκινων» δανείων δημιουργεί πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 5 δισ. ευρώ στις συστημικές τράπεζες, και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αυξάνονται στα 33 δισ. ευρώ οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους αντί των 27,5 δισ. ευρώ που τα υπολόγιζε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, το 2012 τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου ξεπέρασαν το 25%. Δηλαδή 1 στα 4 είναι πλέον «κόκκινο» .
Τα υπόλοιπα δανείων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος Νοεμβρίου 2012 ήταν 230 δισ. ευρώ και από αυτά τα 57,5 δισ. ευρώ ήταν στο «κόκκινο».
Ωστόσο, ο διαχωρισμός των προβληματικών δανείων από τα υγιή δεν είναι εύκολος. .
Οι επίτροποι έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο όλων των δανείων, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσα δάνεια είναι ενήμερα και πόσα όχι.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s