Διαταγή Πληρωμής σε Σύμβαση Τραπεζικής πίστωσης με ανοιχτό λογαριασμό ( αλληλόχρεο ) – Διενέργεια Πραγματογνωμοσύνης από ειδικό λογιστή .


Να ζητάτε από τον Δικηγόρο σας, την διαδικασία από το Διακαστήριο διορισμού διενέργειας πραγματογνωμοσύνης από ειδικό λογιστή για να γνωμοδοτήσει στην έκθεση του αν κατά τη λειτουργία της επίμαχης σύμβασης σας η Τράπεζα είχε προβεί σε αθέμιτους τρόπους υπολογισμού των τόκων (παράνομος ανατοκισμός των τόκων ανά τρίμηνο και όχι ανά εξάμηνο, οι τόκοι παρανόμως υπολογίζονται με βάση έτος 360ημερών αντί του ορθού που είναι έτος 365 ημερών) και σε παράνομη τοκοποίηση της εισφοράς του Ν. 128/1975 και για να προσδιορίσει στο πραγματικό και νόμιμο ύψος τα ποσά της οφειλής και αντιστοίχως την απαίτηση της Τράπεζας, καθώς και σε τυχόν άλλες καταχρηστικές χρεώσεις .

Σχετικά:
Ο όρος της σύμβασης που προβλέπει ότι οι τόκοι υπολογίζονται με βάση έτος 360 ημερών προσκρούει στην αρχή της διαφάνειας, που επιτάσσει οι όροι να είναι διατυπωμένοι κατά τρόπο ορισμένο, ορθό και σαφή ώστε ο απρόσεκτος μεν ως προς την ενημέρωση του, αλλά διαθέτοντας τη μέση αντίληψη κατά το σχηματισμό της δικαιοπρακτικής του απόφασης, καταναλωτής να γνωρίζει τις συμβατικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, ιδίως όσον αφορά τη σχέση παροχής και αντιπαροχής. Με το να υπολογίζεται το επιτόκιο σε έτος 360 ημερών, ο καταναλωτής δεν πληροφορείται το (πραγματικό) ετήσιο επιτόκιο, όπως αυτό θα έπρεπε να προσδιορίζεται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 243 παρ. 3 ΑΚ. Η δανείστρια τράπεζα διασπά, με τον εν λόγω όρο, εντελώς τεχνητά και κατ’ απόκλιση των δικαιολογημένων προσδοκιών του καταναλωτή, το χρονικό διάστημα (το έτος), στο οποίο όφειλε να αναφέρεται το επιτόκιο, δημιουργώντας έτσι μία πρόσθετη επιβάρυνση του καταναλωτή – δανειολήπτη, ο οποίος πλέον – όταν το επιτόκιο μιας ημέρας προσδιορίζεται με βάση έτος 360 ημερών -για κάθε ημέρα επιβαρύνεται με, κατά 1,3889% περισσότερο, τόκους καθώς το επιτόκιο υποδιαιρείται για τον προσδιορισμό του τόκου προς 360 ημέρες, χωρίς αυτή η επιπλέον επιβάρυνση να μπορεί να δικαιολογηθεί με την επίκληση κάποιου σύνθετου χαρακτήρα της παρεχόμενης υπηρεσίας ή από κάποιους εύλογους για τον καταναλωτή λόγους ή από κάποιο δικαιολογημένο ενδιαφέρον της τράπεζας. Τούτο ιδίως σε μία εποχή, όπου τα ηλεκτρονικά μέσα προσφέρουν, χωρίς καμία πρόσθετη δυσχέρεια, τον επακριβή υπολογισμό των τόκων με έτος 365 ημερών. Άλλωστε, το έτος των 365 ημερών ισχύει και εφαρμόζεται σήμερα, κατ’ επιταγή της κοινοτικής οδηγίας 98/7/ΕΚ που ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο, με την ΚΥΑ 21-178/13.2.2001 (ΦΕΚ Β 255/8.3.2001), στην καταναλωτική πίστη, με τη στενή έννοια, ρύθμιση που δείχνει τη σημασία που απονέμει ο κοινοτικός νομοθέτης για τον, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ακριβή προσδιορισμό του επιτοκίου (ΑΠ 430/2005 α’ δημοσίευση Νόμος, ΔΕΕ 2005.460, ΕφΛαμίας 124/2007 ΑΡΜ 2009/1190, ΜονΠρωτΚερκ 99/2010 ΑΡΜ 2010/1006).

Στέφανος Ζωχιός
Εντ. Σύμβουλος Ο.Υ.Δ.Ε. ΜΚΟ

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s